Houtvezel

Houtvezel is een natuurproduct. De vezels (houtsnippers) worden gewonnen uit zaagafval van de houtbewerkingsindustrie. Houtvezel heeft uitstekende thermische- en geluidsisolerende eigenschappen. Daarnaast heeft het ook een geluiddempende werking.

"Houtvezel is als natuurproduct 100% circulair, duurzaam en biologisch afbreekbaar."

Wat is houtvezel?

Houtvezel is een natuurproduct. De vezels (houtsnippers) worden gewonnen uit zaagafval van de houtbewerkingsindustrie. Houtvezel heeft uitstekende thermische- en geluidsisolerende eigenschappen. Daarnaast heeft het ook een geluiddempende werking.

auto_aanhanger_achter
  • Voordelen

  • Thermische isolatie. Houtvezelisolatie houdt warmte vast en zorgt voor uitstekende thermische-isolatie.
  • Dankzij de massa van het materiaal draagt houtvezel bij aan geluidsreductie in zowel buitengevels als tussenwanden.
  • Dampopen en vochtregulerend. Dankzij de ademende structuur van de houtvezel draagt het materiaal bij aan de regeling van vochtigheid van de binnenlucht naar de buitenlucht.
  • Houtvezel is 100% circulair, duurzaam en biologisch afbreekbaar. Bomen zetten broeikasgas om in zuurstof door koolstof op te slaan. Zo neutraliseren bossen een deel van het broeikaseffect. De koolstofopslag in de houtvezel blijft actief. Dit draagt bij aan een gezond woonklimaat.
  • In vergelijking met andere isolatiematerialen duurt het met houtvezel veel langer voordat de warmte wordt afgegeven. Daardoor krijgt warmte nauwelijks de kans om de woning op te warmen. Zo blijft het in huis lekker koel.
  • Nadelen

  • Houtvezelisolatie kan helaas niet als spouwmuurisolatie gebruikt worden. Om de werking van houtvezelisolatie te kunnen garanderen zijn gesloten compartimenten nodig.
  • Het product is niet geschikt voor permanent vochtige of natte ruimten (spouw en/of kruipruimtes).
  • Houtvezel kan niet vrijhangend geplaatst worden. Dit biedt wel mogelijkheden voor het isoleren van ongeïsoleerde afgewerkte ruimtes (mits dit bouwfysisch mogelijk is). Tevens zijn er houtvezelplaten te krijgen, echter bieden wij deze niet direct aan.

Wat zijn de mogelijkheden voor mijn woning?

Met de ISDE-subsidie is investeren in het verduurzamen van een woning een veel interessantere optie geworden! Neem contact op om de mogelijkheiden van cellulose en houtvezelisolatie voor uw woning te ondervinden.

  • Technische gegevens

verpakkingseenheid (lxbxh)800x400x330 mm
gewicht per verpakkingseenheid15 kg
balen per pallet21 stuks
gewicht per pallet330 kg
inblaasdensiteit (vrijliggend)25-30 kg/m3
inblaasdensiteit (ruimtevullend)29-45 kg/m3
dampdiffusie1/2 µ
stromingsweerstand≥ 5 kPa s/m2
specifieke warmtecapaciteit2100 J/kgK
brandweerstandsklasseE (euroklasse)
warmtegeleidingscoëfficiënt0,038 W/mK

  • Veelgestelde vragen

De λ-waarde (lambda-waarde) van houtvezel is 0,039 W/mK. De Rd-waarde (isolatiewaarde) van de isolatielaag is afhankelijk van de dikte. Bij een nieuwbouwwoning met een isolatiedikte van 23,5 cm is de Rd-waarde van houtvezel isolatie 6,02 m2K/W. Deze isolatiewaarde is vergelijkbaar met steenwol.

Houtvezel heeft eigenschappen vergelijkbare isolatiematerialen niet hebben. Naast de duurzaam, circulair en CO2 neutraal kunnen houtvezels vocht opnemen. Daardoor kan er damp open gebouwd worden en is er geen damp remmend scherm nodig. Isoleren met houtvezel is kostenbesparend en draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

De kosten van houtvezelisolatie bedragen globaal tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter uitgaand van een isolatiedikte van 20 centimeter. Via het contactformulier kunt u een offerte bij ons aanvragen.

Zolang het materiaal is opgesloten tussen brandwerende materialen wordt houtvezel niet brandgevaarlijk. Om aan houtvezel brandwerende eigenschappen toe te voegen, moet deze geïmpregneerd worden met chemicaliën waardoor de ecologische eigenschappen verloren gaan. Het materiaal is dan niet meer biologisch afbreekbaar. Om brandklasse B te halen is toepassing van een brandwerende (brandbestendige) folie nodig.